loading...
گردشگری آوا سفر
مدیر پایگاه بازدید : 106 شنبه 02 بهمن 1395 نظرات (0)

سی و سه پل جاذبه گردشگری اصفهان

سی و سه پل

سی و سه پل اصفهان این پل که در نوع خود شاهکارى بى‏نظیر از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است، به هزینه و نظارت سردار معروف او الله ‏وردى‏خان بنا شده. این پل در حدود ۳۰۰ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد و طویل‏ ترین پل زاینده ‏رود است که در سال ۱۰۰۵ هجرى ساخته شده است. در دوره‌ صفویه‌،مراسم‌ جشن‌ آبریزان‌ یا آبپاشان‌ ارامنه‌ در کنار این‌ پل‌ صورت‌ می‌گرفت‌. ارامنه‌ جلفا، مراسم‌ «خاج‌ شویان‌» را نیزدر محدوده‌ همین‌ پل‌ برگزار می‌کرده‌اند. پل‌ مزبور یکی‌ از شاهکارهای‌ معماری‌ و پل‌ سازی‌ ایران‌ و جهان‌ محسوب‌ می‌شود.

 

و به روایتی دیگر:

این پل در سال (۱۰۱۱ ه.ق) باهتمام اللهوردیخان سپهسالار شاه عباس و بنا به فرموده شاه مزبور شروع به ساختمان گردید و به طورى که در عالم آراى عباسى نوشته شده داراى چهل چشمه (دهانه) بوده که از هر چشمه آب خارج مى‏گردیده، پلى بسیار عریض و طویل و مرتفع، شالوده آن با سنگ و آهک ریخته شده و با آجر و گچ بالا رفته و دو طرف پل غرفات و غلام گردشهاى بلند فوقانى ساخته و چشمه ‏هاى زیرینش زیاد با عرض و مرتفع و طول آن ۳۵۰ قدم و عرضش بیست قدم و شش معبر باین شرح داشته است:

 

۱- راه وسط که مخصوص عبور سواره و گردونه‏ها بوده است. ۲ و ۳ دو طرف پل که از میان گالالریها ى زیبا مى‏گذشت و به پیاده‏رو تخصیص داشت. ۴ و ۵ پشت بامهاى گالارى از دو طر ف که دور آن نرده داشته و موقع طغیان رود تفرجگاه باشکوهى بوده است، سرانجام گالاریهاى پل به وسیله پله‏هاى ظریف بزیر پل متصل مى‏شد و از زیر پل هم موقع کم آبى عبور مى‏کردند. ۶ از زیر پل بود.

 

مساحت این پل را سیاحان انگلیسى چهارصد و نود یارد تعیین کرده‏اند. هفت دهانه این پل گرفته شده و اکنون ۳۳ دهانه دارد و از این رو به پل ۳۳ چشمه شهرت دارد.

 

این پل را بنامهاى: پل شاه عباسى – پل اللهوردیخان – پل جلفا – پل چهل چشمه – پل سى و سه چشمه خوانده‏اند و وجه تسمیه هر یک چنین است: ۱- پل شاه عباسى از آن جهت گویند که شاه عباس اول دستور بناى آن را داده است و چون بمباشرت و اهتمام اللهوردیخان ساخته شده به پل اللهوردیخان معروف گردیده و از لحاظ اینکه معبر مردم به جلفا بوده آن را پل جلف هم گفته‏اند و چون در ابتداء چهل چشمه داشته پل چهل چشمه و اینک سى و سه چشمه دارد به پل سى و سه چشمه اشتهار دارد.

 

این پل براى اتصال خیابان چهار باغ کهنه عباسى به خیابان چهارباغ بالا و باغ هزار جریب و عباس آباد ساخته شده است. این پل در جشن آبریزگان و آب پاشان محل اجتماع شاه و بزرگان و شعراء و رجال و سایر مردم بوده است.

 

شرحى را که سرپرسى سایکس انگلیسى راجع به این پل نوشته از نظر اینکه بسیار دقیق و وضع پل را در آخر قرن سیزدهم و اوائل قرن چهاردهم هجرى مجسم مى‏نماید عیناً در اینجا نقل مى‏گردد:

 

خیابان با شکوه چهارباغ از یک طرف به پل اللهوردیخان کشیده مى‏شود، که با این که حالیه روى بویرانى نهاده معذا از پل هاى درجه اول عالم به شمار مى‏آید، اینجا از یک شاهراه سنگ فرش شده وارد مدخل عمومى پل مى‏شوند شکل فوق العاده و شگفت آور این پل که ۳۸۸ یارد طول آنست مقابل یک جاده سنگ فرش شده‏اى به عرض ۳۰ پا بدین قرار ایت که در آن سه معبر در سه سطح مختلف تعبیه شده که یکى از آنها راه معمولى روى پل است که در دو طرف آن طاق نماهاى سرپوشیده ساخته‏اند. طاقنماها از طرفى برودخانه و از طرفى به همین جاده مشرف مى‏باشند، در بالا و پائین این طاقنماها که با تابلوى نقاشى شده تزیین یافته بود هر کدام یک پیاده روهائى است که با پله کانها باین راه اصلى وصل مى‏شود و در کنار سطح رودخانه معبر دیگرى است که به طول رودخانه امتداد مى‏یابد. تنها انتقاد مخالفى که براى ساختمان این پل مى‏شود کرد و آن از تصویر هم نمایان است آنکه، پل مزبور در مقابل جریان ضعیف و باریک زنده رود در بیشتر فصول سال بیش از، انداغزه جنبه ظرافت دارد.

 

همه چیز در مورد سی و سه پل اصفهان


در تاریخچه ابنیه تاریخى اصفهان درباره این پل تاریخى چنین نوشته است:

در انتهاى جنوبى خیابان چهارباغ پل اللهوردیخان است که به نام بانى و سازنده آن خوانده مى‏شود و در همان موقعى که شاه عباس دستور کاشتن درختان چهارباغ را مى‏داده رفیق و سپهسالار شاه نیز در ساختمان این پل به وسیله آجر و سنگ تراش فعالیتى به خرج مى‏داد، وضعیت این پل با قدیمش تفاوت زیادى نکرده است. ایوانچه‏ها و غرفه‏هاى زیبا و متناسب طرفین پل که جاى نشستن اهالى و عبور و مرور است به همان حالت اولیه باقى مانده است. طول این پل ۲۹۵ متر و عرضش ۱۳/۷۵ متر مى‏باشد. نوشته‏اند که در ابتدا چهل چشمه داشته و به تدریج سى و سه چشمه شده در سنوات اخیر قسمت زیادى از بستر رودخانه را تصرف کرده و اشجارى غرس نموده بودند به طورى که چند چشمه پل از عبور آب محروم گشته ممکن بود بکلى متروک شود وى در سال ۱۳۳۰ که آقاى مصطفى خان مستوفى ریاست شهردارى اصفهان را داشت شهامت و شجاعت به خرج داد و اراضى مزبور را از تصرف غاصبین خارج و مجراى عبور آب چشمه‏ها را باز کرد و اقدام به ساختمان دیوارهاى سنگى در طرف شما رودخانه نموده که نوز آثارش پابرجا و عملیاتش زبانزد مردم این شهر است. در دوره صفویه ارامنه حق داشتند تا میدانى که اول پل احداث شده بود جمع شوند و مال‏التجاره و صنایع خویش را با صنعتگران اصفهانى تبدیل نمایند و حق نداشتند از این پل عبور کرده داخل شهر شوند در جل این پل مجسمه رضا شاه کبیر بر روى ستونى بارتفاع ۵ متر دیده مى‏شود که اسبى سوار و به طرف شما متوجه است اطراف این مجمسه فعلاً میدان ۲۴ اسفند و با میدان مجسمه نامیده مى‏شود.

 

در شمال شرقى پل یعنى اول خیابنى که به طرف شرق امتداد دارد ساختمان آجرى است که بیاد مقبره کمال الدین اسماعیل )قبرش در جهانباره است( ساخته شده و خیابان مزبور به نام آن بزرگوار نامیده مى‏شود که به طرف پل جوئى و خواجو امتداد دارد.

 

به طورى که ملاحظه شد گفتار تاریخچه ابنیه تارخى اصفهان وضع پل زاینده رود را در گذشته و حال تشریح کرده و اقتضاء داشت که براى استحضار سرگذشت پل ایام گوناگون درج گردد.

 

تاورنیه سیاح فرانسوى راجع باین پل در سفرنامه خود که نظم الدوله ابوتراب نورى آن را ترجمه کرده چنین نوشته است:

 

پلى که در وسط خیابان تقاطع مى‏کند موسوم به پل اللهوردیخان که بانى آن بوده است مى‏باشند و آن را پل جلفا هم مى‏گویند. این پل تمام از آجر و سنگ بنا شده و سطح آن بیک میزان است. دو طرف آن از وسطش پست‏تر نیست، ۳۵۰ قدم طول و بیست قدم عرض دارد و زیر آن چندین چشمه و طاق از سنگ ساخته شده که خلى پست و کم ارتفاع است، در دو کناره پل راهروى به عرض هشت نه پا و به طول تمام امتداد پل که چندین طاق با پایه‏هاى مرتفع به ارتفاع ۲۵ یا ۳۰ پا سقف آن را نگاهداشته‏اند دیده مى‏شود، اشخاصى که مى‏خواهند هوا خورى کنند وقتى که خیلى گرم نباشد از بالاى سقف راهروها عبور مى‏نمایند، اما معبر معمولى از زیر آن راهروها است که به منزله نرده و نگهبان است و روزه نهائى به طرف رودخانه دراد که هواى لطیف و خنک از آنه داخل راهرو مى‏شود. زمین راهرو از سطح پل خیلى بلندتر است و به توسط پله به راحتى بالاى آنها مى‏روند. فضاى وسط پل مخصوص عبور گارى و دواب است و تقریباً ۳۵ پا عرض دارد. یک معبر دیگر هم دارد که در تابستان و وقع کمى آب به واسطه خنکى خیلى مطبوع است و آن از میان خود رودخانه است در خط مخصوصى که تخته سنگها نزدیک هرم اتفاق افتاده مى‏توان از روى آنها رد شد بدون اینکه پاتر بشود. از تمام دهنه‏هاى زیر پل به واسطه درهائى که به هر چشمه گذراده‏اند مى‏توان عبور نمود از پلکانى که در قطر پایه پل ساخته شده از روى پل به زیر چشمه‏ها و طاقها پائین مى‏روند و همینطور پله هائى در دو طرف دارد که به بالاى مهتابى روى راهروها صعود مى‏نمایند و عرض راه پله‏ها بیش از ۲ تواز (۴ ذرع تقریباً( است، و در دو طرف نرده و محافظى کشیده‏اند که از پرت شده جلوگیرى مى‏نمایند.

 

بنابراین این شش معبر در روى این پل وجود دارد: یکى در وسط و چهار تا در دو طرف که عبارت است ازى زیر و بالاى هراهرورهاى پلکان تنگى که به زیر پل مى‏رود حقیقتاً این پل از روى صنعت و استادى بنا شده و مى‏توان گفت قشنگترین صنعت و شاهکار ابنیه ایران است، اما بسى دور است از اینکه به استحکام پل نف پاریس ساخته شده باشد.

 

سرپرسى سایکس انگلیسى در شرحى که راجع به پل زاینده رود نوشته بود گفته بود که این پل با اینکه روى به ویرانى نهاده از پل هاى درجه اول عالم است و اما تاورنیه تعصب ملى نگذارده که در قضاوت خود انحراف نورزد، گرچه تاورنیه در کلیه موراد نظرش ساده نبود و اغلب خواسته است بناها و یدگر آثار ایران را کوچک و پست جلوه دهد و از دیگران هم استفاده کرده که در تجلیل اصفهان غلو کرده‏اند.

 

اینکه آراى مختلفى راجع به این پل نگاشته شد براى امکان استخراج نظر صحیح و صائب درباره آن بود و اینکه درستى و نادرستى نظرهائى چون نظر تاورنیه معلوم گردد. در هر حال اکنون این پل در اصفهان ممتاز و در درجه اول قرار دارد و چون از آثار باستانى به شمار مى‏رود زیر شماره ۱۱۰، به ثبت تاریخى رسیده است.

 

شاه عباس اول به طورى که مورخان و سیاحان خارجى نوشته‏اند در هر حال در جشن آبریزان شرکت مى‏کرد و اگر در اصفهان بود در کنار زاینده بود برابر پل سى و سه پل و اگر در مازندران بود در کنار دریاى خزر، و گاهى روى پل سى و سه چشمه برگزر مى‏کرد.

 

در کتاب زندگانى شاه عباس اول راجع به جشن نوروز که شاه در سال ۱۰۱۸ هجرى در روى پل سى و سه پل برگزار کرده چنین نوشته است.

 

جشن نوروز غالباً از سه تا هفت شبانه روز دوام مى‏یافت. گذشته از باغ نقش جهان پل اللهوردى خان را نیز آئین مى‏بستند و چراغان مى‏کردند. و گاه به فرمان شاه عباس بر سر پل مراسم گلریزان صورت مى‏گرفت، و گلهاى فراوان در راه شاه و همراهان او ریخته مى‏شد. از آن جمله در سال ۱۰۱۸ با آنکه جشن فروردین مصادف با ماه محرم بود، به فرمان شاه هفت شبانه روز جشن نوروزى گرفتند و بر سر پل گلریزان کردند و چون مردم اصفهان در چراغان و آئین بندى هنر نمائى بسیار کرده بودند، شاه مبلغ پانصد تومان از مالیات آن سال را به ایشان بخشید.

 

همه چیز در مورد سی و سه پل اصفهان


در تاریخ این جشن و گلریزان میر حیدر معمائى کاشى چنین سروده است:

 

گل گشت روى پل چو کند خسرو عجم گل گشت روى پل پى تاریخ کن رقم

 

موضوعى که باقى ماند تاریخ بناى پل است که بامر شاه عباس کبیر انجام شده است. آنچه مسلم است در سال ۱۰۱۸ که جشن گلریزان در حضور شاه عباس انجام گردید پل مزبور ساخته بوده است ولى مورخان سال اتمام را متفاوت نشوته‏اند:

 

اسکندربیک در عالم آراء در وقایع سال (۱۰۱۱) چنین نوشته:

 

در انتهاى خیابان باغى بزرگ و وسیع، پست و بلند، نه طبقه جهت خاص پادشاهى طرح انداخته بباغ عباس آباد موسوم گردانیدند و پل عالى مشتمل بر چهل چشمه به طرز خاص، میان گشاده که در هنگام طغیان آب در کل، یک چشمه به نظر در مى‏آید، قرار دادند که بر زاینده رود بسته شده هر دو خیابان بیکدیگر اتصال یابد.

 

حاج میرزا حسن خان جابرى انصارى در تاریخ اصفهان و رى در وقایع اسل ۱۰۰۵ ه.ق( چنین نوشته:

 

شاه عباس اصفهان را پاى تخت دائمى خود نموده طرح عمارات عالیه انداغخ، سر درب درب قیصریه جنگ او است با ازبکان.

و در وقایع سال (۱۰۰۸ ه.ق) چنین نوشته:

شاه از هرات به اصفهان آمده و تکمیل طرح عمارات و باغات که هر یک از امراء باغى به نما خود ساخته در حواشى چهار باغ کهنه در چهار باغ بالا.

و نیز در وقایع سال (۱۰۰۸ ه.ق) مى ‏نویسد:

شاه عباس به اصفهان برگشت، اللهوردیخان را فرمود پل زاینده رود را با عمارات دیوانى بساخت.

در وقایع سال (۱۰۱۲) نوشته است:

بناى سر درب عالى عیصریه و کاشى کارى ممتاز آن …

میرزا علینقى کمره‏اى متخلص به نقى که از شعراى زمان بوده ماده تاریخى سروده که ابیات آن چنین است:

فلک قدر الله و یردى که قدر ز عباس شاه اندر ایام یافت

بامداد بیگ ویردى دادگر پلى کدر آغاز و انجام یافت

بسعى ملک سیرت آقا حسین بخیر العمل حسن اتمام یافت

به دست زبر دست صعب امیر چو بند امیر این بنا نام یافت

پى سال تاریخ این پل نیافت کسى خوبتر از »پل اتمام یافت«

ظاهراً گفته عالم آرا اینستکه پل در سال (۱۰۱۱ ه.ق) ساخته شد و گفته‏هاى جابر انصارى قسمتى حاکى است که در سال مزبور ساخته شده و قسمتى مى‏رساند که دستور داده شده که بسازند و در قسمت نوشته که ساختن آن با سر در قیصریه مقارن بوده و حال آنکه ساختمان سر در قیصریه را از وقایع سال ۱۰۱۲ نوشته است. و هیچ اشاره بسند این گفته‏ها هم نشده است.

 

ماده تاریخ منسوب به نقى کمره‏اى هم حاکى است که ساختمان پل امیر در سال (۱۰۰۵ ه.ق) انجام یافته است ولى تاریخ شروع آن معلوم نیست و باید اذعان کرد که اگر منظور همان پل چهل چشمه و یا اللهوردیخان باشد محال است که در ظرف یکسال چینن پلى ساخته شده باشد و حدال باید در سال (۱۰۰۳ ه.ق) شروع شده باشد تا در (۱۰۰۵ ه.ق) به اتمام برسد.

 

همه چیز در مورد سی و سه پل اصفهان


آنچه به نظر مى‏رسد این است که براى ساختمان عباس آباد مسلم است که باید ابتداء پل واسطه ساخته شود و سپس شروع به ساختمان آن طرف پل شود. تاریخ ساختمان چهارباغ یعنى اتمام آن مطابق ماده تاریخى که سروده‏اند و عالم آراء نوشته است. هزار و پنج هجزرى است و ماده تاریخ چنین است:

 

عجب چارباغى است بهجت فزا گرش ثانى خلد گویند شاید

چو تاریخ آن دل طلب کرد گفتم: نهالش به کام دل شه بر آید

 

که با حساب حروف جمل با هزار و پنج مطابقت دارد و نیز تاریخ تکگائى که در خیابان چهارباغ طبق دسترو شاه عباس ساخته شده سال هزار و یازده است که در تذکره نصرآبادى به نقل از تاریخ جلال منجم به شاه عباس اول منسوب شده و آن ماده تاریخ چنین است:

 

کلبه‏اى را که من شدم بانى مطلبم تکیه سگان على است

زین سبب فیض یافتم ز اله که مرا مهر با على ازلى است

خانه دلگشا شدش تاریخ چونکه از کلب آستان على است

 

و از طرفى اللهوردیخانه در سال (۱۰۰۴ ه.ق) از طرف شاه عباس اول به ایالت فارس منسوب گردید و در آنجا به اداره امور و تمشیت مى‏پرداخت تا اینکه حکومت کهکیلویه هم بر حزوه حکومتش افزوده گردید و از مجموع این تواریخ استنباط مى‏شود که شاه عباس پس از استقرار به سلطنت و پیش از اینکه مقر خود را صافهان قرار دهد در صدد بوده که اصفهان را به پایتختى انتخاب کند و از این رو دستور داده بود که طرحهائى براى آبادى اصفهان مهیا کردن آن براى پایتختى ریخته شود و شاید اعزام اللهوردیخان به فراس هم از این نظر بوده که اقدامات عمرانى اصفهان هم زیر نظر او قرار گیرد و عمدتاً باید عمران اصفان از بعد از تاریخ اعزام اللهوردیخان یعین بعد از سال (۱۰۰۴ هجرى) انجام یافته باشد و تقریباً هم همین طور است چه مطابق ماده تاریخى نقى کمره‏اى هم ساختمان پل اللهوردیخانه در سال (۱۰۰۵ ه.ق( اتمام یافته و عمران خیابان چهار باغ در (۱۰۰۵ ه.ق) و تکایا چهارباغ در (۱۰۱۱ ه.ق) و در سال (۱۰۲۵ ه.ق) تمام ساختمانهائى که از زمان شاه عباس شروع شده بوده سرانجام یافته بوده است.

 

و اما اینکه گفته شده در سال (۱۰۱۱ ه.ق)مأمور ساختمان پل شده با تاریخ اتمام پل که (۱۰۰۵ ه.ق) باشد مغایر است، مى ‏توان گفت اللهوردیخان ابتداء طبقه زیرین پل را براى امکان عبور و مرور ساخته بوده که در (۱۰۰۵ ه.ق) به اتمام رسیده بوده و بعد در (۱۰۱۱ ه.ق) مأمور شده که پل را به اتمام برساند یعنى طبقه بالا را نیز بسازد که در موقع طغیان رودخانه هم عبور و مرور از طبقه دوم مقدور باشد و شاید طغیان رودخانه زاینده رود موجب تکمیل پل بوده است و با این فرض دیگر مغایرتى در بین نخواهد بود.

 

 

نظر دیگرى هم امکان دارد و آن این است که بگوئیم پل موضوع ماده تاریخ نقى کمره‏اى در فارس بوده نه در اصفهان ولى چون در تاریخ چنین اشاره‏اى نشد ناچار باید پل موضوع ماده تاریخ نقى را همان پل سى و سه پل دانست.

منبع : تک ناز

منابع بیشتر

  1. سی‌وسه‌پل - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

    fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%DB%8C%E2%80%8C%D9...

    سی‌وسه‌پل، پل الله‌وردی خان; نمایی از سی و سه پل از سمت میدان انقلاب: نام رسمی: سی‌وسه‌پل

  2. سی و سه پل یکی از آثار زیبای اصفهان

    www.beytoote.com/iran/bastani/bridge.html

    یکی از پل های زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است اين

  3. فروشگاه لوازم دیجیتالی سی و سه پل - عرضه با کیفیت ترین کالای دیجیتال با قیمت مناسب

  4. آشنایی با سی و سه پل - اصفهان

    www.hamshahrionline.ir/details/80455

    همشهری آنلاین - محمد ملاحسینی: سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی ...

    • سی و سه پل اصفهان
      0:29
       
      سی و سه پل اصفهان
      aparat.com
    • سی و سه پل اصفهان
      2:55
       
      سی و سه پل اصفهان
      aparat.com
    • سی و سه پل اصفهان
      0:00
       
      سی و سه پل اصفهان
      makanbin.com
    • Isfehan سی و سه پل
      3:02
       
      Isfehan سی و سه پل
      youtube.com
  5. همه چیز در مورد سی و سه پل اصفهان

    www.talab.ir/tourism/historical/everything-about-thirty...

    سی و سه پل اصفهان این پل که در نوع خود شاهکارى بى‏نظیر از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است ...

  6. چرا سي و سه پل؟ + تصاوير - seratnews.ir

    www.seratnews.ir/fa/news/102656/چرا-سي-و-سه-پل...

    سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان یا پل جلفا روی زاینده‌رود در شهر اصفهان ساخته شده‌است.

  7. گالری عكس سی و سه پل ... کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به تکناز می باشد.

  8. سی و سه پل اصفهان - namnak.com

    namnak.com/526-سی-و-سه-پل-اصفهان.html

    سی و سه پل یکی از شاه کارهای معماری و مهندسی تاریخ ایران است.این پل دارای طول 300متر و عرض 14 ...

  9. سي_و_سه_پل | view instagram online - pixgram.me

    www.pixgram.me/tag/سي_و_سه_پل

    سي_و_سه_پل | view instagram online ... Time. 2017-01-16 00:53:30. Location. None. Photo Filter. None.سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان ...

  10. سی و سه پل - isfahan.ir

    www.isfahan.ir/ShowPage.aspx?page_=form&order=show&lang=...

    يکی از پلهای زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است 

    1. سی و سه پل یکی از آثار زیبای اصفهان

      www.beytoote.com/iran/bastani/bridge.html

      یکی از پل های زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است اين

    2. گالری عكس سی و سه پل ... کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به تکناز می باشد.

    3. گفته می شود تونل مترو اصفهان با تغییر مسیر ناگهانی خود به بخشی از بدنه سی و سه پل برخورد کرده ...

    4. آشنایی با سی و سه پل - اصفهان

      www.hamshahrionline.ir/details/80455

      همشهری آنلاین - محمد ملاحسینی: سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی ...

    5. فروشگاه سی و سه پل با هدف فروش محصولات دیجیتال و گوشیهای لوکس پایه گذاری شده است.

    6. Siosepol Bridge | سی و سه پل - 66 tips - foursquare.com

      foursquare.com/v/siosepol-bridge--سی-و-سه...

      این پل و رودخانه ای که در زیر آن جریان دارد، فراتر از یک سری آثار دیدنی یا تاریخی اند.

    7. ‫سی و سه پل | Facebook‬

      www.facebook.com/33.Pol

      ‎سی و سه پل‎, Esfahan. 105 likes. ‎این بنا در عهد صفویه بنا شده است‎

    8. سی و سه پل در زمان صفويه به فرمان شاه عباس اول به کوشش الله وردی خان سپه سالار وی بنا شد.

    9. پل سی و سه پل - isfp.ir

      isfp.ir/web/tourism/231

      پل سي و سه پل. سی و سه پل در نوع خود شاهکار بی نظیری از آثار دوره شاه عباس اول صفوی است به ...

    10. سامانه رزرواسیون مهر در قرارداد با بهترین و مناسب ترین هتلها و هتل آپارتمان های

      1. سی و سه پل یکی از آثار زیبای اصفهان

        www.beytoote.com/iran/bastani/bridge.html

        یکی از پل های زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است اين

      2. سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان پلی است با ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض، که توسط الله ...

      3. پل سی و سه پل (الله وردیخان) - myisfahan.com

        myisfahan.com/articles/isfahan_articles142.html

        اين پل كه در نوع خود شاهكارى بى‏نظير از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است، به هزينه و نظارت ...

      4. آشنایی با سی و سه پل - اصفهان

        www.hamshahrionline.ir/details/80455

        همشهری آنلاین - محمد ملاحسینی: سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی ...

      5. سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان یا پل جل بر روی زاینده رود در شهر اصفهان

      6. نام سی و سه پل اصفهان در بین 40 پل زیبا و اسرار آمیز جهان قرار دارد. به گزارش «خبر آنلاین»، در ...

      7. سی و سه پل – اصفهان - shahrsazionline.com

        www.shahrsazionline.com/7207/سی-و-سه-پل-اصفهان

        سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی زاینده رود احداث شده است.

      8. سی وسه پل - سایت موسسه فرهنگی و ...

        www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=42461

        یکی از پلهای زیبا و جالبی که در دوران صفویه بر روی زاینده رود احداث شد سی و سه پل است این پل ...

      9. سی و سه پل-شاهکار معماری شهری صفويه

        www.isaarsci.ir/elegances of iran/elegancesofiran7.htm

        سی و سه پل در زمان صفويه به فرمان شاه عباس اول به کوشش الله وردی خان سپه سالار وی بنا شد.

      10. سی و سه پل | گردشگری و تور تیشینه

        www.tishineh.com/touritem/810/سی-و-سه-پل

        پل بابا رکن الدین یا پل خواجو، در شهر اصفهان و بر روی رودخانه زاینده‌رود در شرق سی وسه پ

        1. سی و سه پل یکی از آثار زیبای اصفهان

          www.beytoote.com/iran/bastani/bridge.html

          یکی از پل های زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است اين

        2. Isfahan Sio-Se-Pol - Isfahan, Iran پل سی و سه پل اصفهان

          untoldiran.com/isfahan/attractions/historical sites...

          Isfahan Sio-Se-Pol پل سی و سه پل اصفهان . Sio-Se 1 -Pol 2 (Pol-e-Allah Verdi Khan), is a unique construction of Safavi era which is located at the end ...

        3. پل سی و سه پل از بناهای مشهر اصفهان

          www.aftabir.com/articles/view/applied_sciences/geograohy...

          این پل که در نوع خود شاهکاری بی نظیر از آثار دوره سلطنت شاه عباس اول است, به هزینه و نظارت ...

        4. آشنایی با سی و سه پل - اصفهان

          www.hamshahrionline.ir/details/80455

          همشهری آنلاین - محمد ملاحسینی: سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی ...

        5. Category:Si-o-se Pol - Wikimedia Commons

          commons.wikimedia.org/wiki/Category:Si-o-se_Pol

          Category:Si-o-se Pol. From Wikimedia Commons, the free media repository. Jump to: navigation, search. فارسی: سی و سه پل ...

        6. سی و سه پل . این پل كه در نوع خود شاهكارى بى‏نظیر از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است، به ...

        7. فروشگاه لوازم دیجیتالی سی و سه پل - عرضه با کیفیت ترین کالای دیجیتال با قیمت مناسب

        8. سی وسه پل اصفهان - taknaz.net

          www.taknaz.net/news_detail_10291.html

          یکی از پلهای زیبا و جالبی که در دوران صفویه بر روی زاینده رود احداث شد سی و سه پل است این پل ...

        9. سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان یا پل جلفا روی زاینده‌رود در شهر اصفهان ساخته شده‌است.

        10. سی و سه پل و سی و نه پل زیبای جهان

          www.beytoote.com/fun/visual/siltoja-yhdeksaen-maailmassa...

          - نام سی و سه پل اصفهان در بین 40 پل زیبا و اسرار آمیز جهان قرار دارد. در این لیست

          1. سی و سه پل یکی از آثار زیبای اصفهان

            www.beytoote.com/iran/bastani/bridge.html

            یکی از پل های زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است اين

          2. سی و سه پل اصفهان+تصاویر - persianv.com

            www.persianv.com/gardeshgari/view/010228.php

            سی و سه پل , پل الله وردیخان , سی وسه پل , پل جلفا , پل چهل چشمه , پل سی سه چشمه , آثار باستانی ...

          3. آشنایی با سی و سه پل - اصفهان

            www.hamshahrionline.ir/details/80455

            همشهری آنلاین - محمد ملاحسینی: سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی ...

          4. سی وسه پل فعلی یا همان «پل الله وردی خان» قدیم، پلی است که در دوران شاه عباس اول و به دستور وی ...

          5. سی و سه پل - omraneno.blogfa.com

            omraneno.blogfa.com/cat-461.aspx

            مرکزدانلود رایگان تخصصی عمران و معماری - سی و سه پل - استان اردبیل - شرکت فنی و مهندسی اویول ...

          6. سی و سه پل اصفهان . این پل که در نوع خود شاهکارى بى‏نظیر از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است ...

          7. سی و سه پل | گردشگری و تور تیشینه

            www.tishineh.com/touritem/810-12/%D8%B3%DB...

            پل بابا رکن الدین یا پل خواجو، در شهر اصفهان و بر روی رودخانه زاینده‌رود در شرق سی وسه پل ...

          8. آژانس سی و سه پل - neginsafar.com

            neginsafar.com/Agency/639/...

            دفتر خدمات مسافرت هوایی سی و سه پل,تلفن آژانس سی و سه پل,آدرس آژانس مسافرتی سی و سه پل

          9. پل چوبی، پل شهرستان، پل مارنان، سی و سه پل یا پل الله ...

          10. سی و سه پل

            www.balatarin.com/tag/سی و سه پل/2

            سی و سه پل، از بناهای تاریخی در اصفهان در سال های اخیر به شدت

            1. سی و سه پل یکی از آثار زیبای اصفهان

              www.beytoote.com/iran/bastani/bridge.html

              یکی از پل های زيبا و جالبی که در دوران صفويه بر روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است اين

            2. نام سی و سه پل اصفهان در بین ۴۰ پل زیبا و اسرار آمیز جهان قرار دارد. به گزارش «خبر آنلاین»، در ...

            3. خشکسالی آفت سی و سه پل - fararu.com

              fararu.com/fa/news/23174/خشکسالی-آفت-سی-و...

              ... داده خشکسالی و خشکی رودخانه زاینده رود به پایه های پلهای تاریخی سی و سه پل و پل خواجو ...

            4. آشنایی با سی و سه پل - اصفهان

              www.hamshahrionline.ir/details/80455

              همشهری آنلاین - محمد ملاحسینی: سی و سه پل یکی از پل‌های زیبا و جالبی است که در دوره صفویه روی ...

            5. سی سه پل + تاریخچه و عکس. سی سه پل اصفهان،سی سه پل اصفهان،سی سه پل در اصفهان،سی وسه پل در ...

            6. سفره هفت سین در کنار سی و سه پل ... این صفحه بایگانی شده و دیگر به روز نمی شود.

            7. مقاله ای درباره سی و سه پل - hdaneshjoo.com

              hdaneshjoo.com/product/10272/Ù…Ã...

              این پل كه در نوع خود شاهكارى بی نظیر از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است، به هزینه و نظارت ...

            8. سی و سه پل یکی از بهترین اثار ایران برای خواندن به ادامه ی مطلب بروید. سی و سه پل حجیم ترین ...

            9. والا این عکسی که شما گذاشتی در روزهای عادی صدها نفر روی سی و سه پل هستند نه ده ها نفر!!

            10. قرارگیری در مرکز شهر و مقابل سی و سه پل چشم اندازی زیبا از شهر را به مسافران خود پیش کش کرده ...

            1.  
             
مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 1172
  • کل نظرات : 34
  • افراد آنلاین : 9
  • تعداد اعضا : 8
  • آی پی امروز : 548
  • آی پی دیروز : 76
  • بازدید امروز : 931
  • باردید دیروز : 173
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 1,104
  • بازدید ماه : 5,227
  • بازدید سال : 25,150
  • بازدید کلی : 583,025